Избрани беседи върху Евангелието според Йоан Свети Йоан Златоуст

Избрани беседи върху Евангелието според Йоан Свети Йоан Златоуст

Книгата е част от поредицата „Светоотеческо наследство” и съдържа осемнадесет избрани беседи на Свети Йоан Златоуст върху Евангелието според Йоан.

Превод от старогръцки Стоян Терзийски
Редактор доц. Иван Желев

2003 г., първо издание
формат А5 (145х210), 166 с.
ISBN 954-9700-31-3
цена 5,50 лв.

Книгата е изчерпана.

Св. Йоан Златоуст е една от най-значимите личности в историята на Православната църква. Забележителен подвижник, пастир, проповедник и богослов, той е оставил най-голямото по обем богословско творчество в Източната църква. От западните църковни писатели с него може да се сравни само Блажени Августин.

Роден е около 350 г. в сирийския град Антиохия. Пастирското му служение започва през 381 г. Изумителното му красноречие, което приобщавало към проповедта му слушатели от всички обществени групи, му спечелва името „Златоуст”, с което влиза в църковната история.
През 398 г. презвитер Йоан е хиротонисан за архиепископ на Константинопол.
Неговата смела и безпристрастна проповед му спечелва приживе много врагове – както сред управляващата аристокрация, така и някои църковни кръгове.

До края на живота си св. Йоан Златоуст е жертва на църковни интриги и преследване, които понася с търпение и вяра, като никога, дори по време на заточенията не прекратява своята мисионерска и проповедническа дейност.

Умира на 14 септември 407 г., по време на св. Литургия, след причастие със Св. Тайни. Последните му думи са завършекът на неговата молитва и живот: „Слава на Бога за всичко. Амин”.

Св. Йоан Златоуст е канонизиран за светец през 438 г.

 

+359 2 9871655 omophor@gmail.com
В работни дни
от 10.00 до 18.00 ч.