Детски цветослов

Детски цветослов

Детски цветослов е продължение на антологията „Българска християнска проза от периода 1900-1944  г.“ Томчето е събрало творби на известни български писатели, предназначени за деца; християнски приказки, легенди и разкази, написани преди 1944 г.  Книгата е резултат на всеотдайните усилия за проучване, откриване и подбор на  литературата през този период. Съставители са дългогодишният преподавател по български език  в Софийската духовна семинария, Венета Дякова, и Красимира Колева, библиотекар в  Плевенската регионална библиотека.

Те приканват днешните деца (и родители!) „да се потопят в една не толкова далечна отминалост, в една наша (а и общочовешка) реалност, да усетят меката и блага словесност на старите разказвачи, която нашепва в душата копнеж и носталгия по времена и места, различни от днешните, но пълни с топлота, с човещина, с прости радости и мъдрост, с тъга, но и с упование в Бога, с вяра и надежда.“

  • Година на издаване: 2012
  • Брой на страници: 320
  • Корици: меки
  • Език: български
  • Цена: 15 лв.
  • Размери: 14×21
  • ISBN: 9789542972068

 

За поръчки: Фондация Покров Богородичен, Бул. Черни връх 68, София 1470, тел. (02) 9871655, моб. 0886 149 991, Ивайло Недков

 

От съставителите

Съставихме тази християнска антология като своеобразно продължение на издадения през 2010 г. том Българска християнска проза (1900 – 1944 г), който се ползва с интереса на читателите и книголюбителите. С названието на настоящия том – Детски цветослов. Българска християнска проза за деца и юноши – се опитваме да отправим няколко послания:

– да извадим от забвение християнската тематика в творби за деца и юноши от българската литературна класика от първите десетилетия на ХХ век.

– да остойностим създадените творби за деца и юноши, които вълнуващо пресъздават и съхраняват вероучителните и нравствените ценности на Православието и Църквата.

– да приканим, да призовем днешните деца (и родители!) да се потопят в една не толкова далечна отминалост, в една наша (а и общочовешка) реалност, да усетят меката и блага словесност на старите разказвачи, която нашепва в душата копнеж и носталгия по времена и места, различни от днешните, но пълни с топлота, с човещина, с прости радости и мъдрост, с тъга, но и с упование в Бога, с вяра и надежда.

Днес, когато всички ценности опасно бързо се сриват, вярваме, че малките разкази от този Детски цветослов могат поне малко да смекчат душите ни, поне малко да смирят непомерните ни ламтежи, да ни върнат в убежището на детството, да ни вдъхнат по детски чиста вяра в Бога, копнеж по „вечната детскост на Бога”.

Повечето от тези творби извадихме от отдавна неразтваряни броеве и пожълтели страници на християнска периодика и детски сборници и издания от 20-те и 30-те години на ХХ век.

 

+359 2 9871655 omophor@gmail.com
В работни дни
от 10.00 до 18.00 ч.