Книгата на румънския старец Клеопа (Илие) “Разговори за православната вяра“ ще бъде представена в София

Книгата на румънския старец Клеопа (Илие) “Разговори за православната вяра“ ще бъде представена в София

Издателство „Омофор“ отправя покана към читателите от столицата за премиерата на книгата на стареца Клеопа “Разговори за православната вяра“.

Архим. Клеопа (Илие) е един от най-обичаните духовници на Румъния, познат и в целия православен свят. Няколко пъти е арестуван от тайните служби на тоталитарния режим, но комунистическите гонения не успяват да прекършат апостолския му дух и благодарение на духовното му ръководство десетки манастири в Румъния се възраждат за нов живот. Сред неговите духовни чада са някои от най-именитите богослови и духовници на Румъния. В продължение на десетилетия хиляди хора идват в румънския манастир „Сихастрия“ при стареца, за да потърсят от него духовен съвет и упование за вярата си, а след кончината му през зимата на 1998 г. скромната му килия и гробът му се превръщат в благодатно място за поклонение.

В предговора към „Разговори за православната вяра“ старецът Клеопа пише: „Винаги съм смятал, че дискусиите са най-полезните, ако те се водят честно и с единственото желание да се достигне до истината. И не съм се лъгал. Имах щастието да видя плодовете от подобни разговори в душите на тези, които идваха с разкъсвана от съмнения вяра, а си тръгваха с вяра, избистрена като планински извор”.

На представянето ще бъде излъчено и кратко видео, посветено на необикновената личност на стареца Клеопа.

 

Книгата ще представят:

Доц. д-р Йон Кроитору преподавател по патрология в Богословския факултет на университета „Валахия“ в Търговище, Румъния

 

 

 

Доц. д-р Андриан Александров преподавател по омилетика и християнска педагогика в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

 

 

 

 

 

Кога: 22 януари (вторник) от 18.30 ч. Къде: Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“ (северно крило на Ректората)

 

 

 

+359 2 9871655 omophor@gmail.com
В работни дни
от 10.00 до 18.00 ч.