Кълбо и Кръст

Кълбо и Кръст

Романът на Честъртън убедително и въздействащо отстоява християнската вяра.

Автор: Джилбърт К. Честъртън
Превод от английски: Ваня Николова
Година на издаване: 2007
Меки корици
Формат: 21х14,5
Страници: 254
ISBN 978-954-9700-62-6

Книгата включва двадесет сюжетни разказа с водещи персонажи -на ревностния християнин Маклейн и заявения атеист Търнбул. Авторът изгражда противоборството между двамата герои максимално сложно, нееднозначно, парадоксално. Финалът не решава техния спор, а напротив – представя го като постоянно траещ, както и сблъсъка, очертаващ лика на модерния свят.

Ако „Вечният човек” на Дж. Честъртън е вълнуващо пътешествие през духовната история на човечеството, то романът „Кълбо и Кръст” е пътешествие из сумрачния свят на сенки и сънища в човешката душа. Читателят неусетно е въвлечен във вечния двубой между вярата и неверието, разумът и безумието. Двубой на живот и смърт, свързан с риска да предпочетеш битието пред небитието. Това е роман за най-драматичния сблъсък, който се разиграва в дълбинните пластове на душата ни, и за търсенето на истинския смисъл на живота. Роман за осъществяването на човека като личност.
С творчеството си Дж. Честъртън убедително отстоява истините на християнската вяра и показва не просто нейната съвместимост с модерното общество, но и предимствата й пред повечето – и даже всички – останали мирогледни позиции в него.

Писателят си спечелва славата на чудак и ексцентрик, каквото впечатление оставят и неговите герои, без обаче непременно да са такива; какъвто всъщност не е и самият той. Той просто неизменно застава на страната на доброто, на ценностите, на истината. И то безусловно – на всяка цена и без оглед на ситуацията или „времената”. Той защитава „здравия смисъл” и „умственото здраве”, оставайки обаче заедно с това наистина завинаги влюбен в чудачеството, в смеха и нелепицата, в парадоксалността. Онова, срещу което категорично се обявява, е злото във всичките му възможни форми, прояви, измерения. Честъртън гледа максимално трезво света и човечеството, но ги наблюдава през „очите на любовта”.

За поръчки: Фондация Покров Богородичен, бул. Черни връх 68, София 1407, тел. (02) 9871655, моб. 0886 149 991, Ивайло Недков

+359 2 9871655 omophor@gmail.com
В работни дни
от 10.00 до 18.00 ч.