Покаяние, изповед. Духовно ръководство

Покаяние, изповед. Духовно ръководство

Авторът разглежда различията между душевния и духовния живот, проблемите на християнското възпитание на децата, правилното и изкривено разбиране на тайнството Покаяние,  духовната и психиатрична помощ.

прот. Владимир Воробьов

Превод от руски Илиана Александрова, Андрей Керезов
Редактор Пламен Сивов

2002 г., първо издание
формат 60х90/16, 54 с.
ISBN 954-9700-21-6

Сборник, съставен от лекции, прочетени от протойерей Владимир Воробьов в Православния Свето-Тихоновски богословски институт през 1996 година.

Протойерей Владимир Воробьов е Ректор на Православния Свето-Тихоновски богословски институт в Москва.

„…Свещеникът винаги трябва да се държи просто, да бъде себе си с всички хора. А с децата това е особено важно. Той не бива да се преструва на някакъв приятел, да заиграва с детето. Необходимо е да бъде напълно сериозен, да бъде като баща или дядо; да говори с детето като възрастен. Но да казва разбираеми за детето неща. Детето не се нуждае от умуване, не са му необходими сложни обяснения. Трябва просто и сериозно да му се обясни какво не е наред при него, да му се обясни по подходящ начин, който то разбира и приема, че да се постъпва така е лошо. Но най-важното в случая е детето да почувства в духовника любов, да почувства топлината и светлината, която носи Божията благодат.

Детето няма да разбере всичко с ума си, но ако го почувства, свещеникът ще стане за него любимо същество и то винаги ще иска да отиде при него и да сподели какво лошо е направило. Ще почувства тази нужда със сърцето си, макар че може би няма да я осъзнае. Тогава детето ще се кае със сълзи, ще се поправя, ще се труди и ще се стреми към този, който се е докоснал до душата му с топла и любяща ръка…“

За поръчки: Фондация Покров Богородичен, бул. Черни връх 68, София 1407, тел. (02) 9871655, моб. 0886 149 991, Ивайло Недков

+359 2 9871655 omophor@gmail.com
В работни дни
от 10.00 до 18.00 ч.