Свобода ли е липсата на свобода – „Глобалната сексуална революция“ от Габриеле Куби (видео)

Свобода ли е липсата на свобода – „Глобалната сексуална революция“ от Габриеле Куби (видео)

Може ли тоталитаризмът да се дегизира като свобода, а немислимото да бъде новата нормалност? Кое прави един човек достатъчно силен, за да има положителен принос за обществото и да съхрани свободата? Как да добие духовна и материална независимост, за да устои на мейнстрийма и когато е необходимо, да се противопостави на претенциите на държавата за диктаторска власт?

Габриеле Куби – майка на три деца, социолог и автор на 11 книги, проявява завидна писателска и изследователска храброст, търсейки отговори на въпроси, чиито отговори доскоро наивно смятахме, че знаем. Нейната книга „Глобалната сексуална революция“, издадена на 13 езика, е достъпна за българските читатели, благодарение на издателство „Омофор“, преводът от английски е на Иглика Митева, редактор е Людмила Димова.

С блестяща аргументация и неоспорима фактология Куби доказва, че прозорецът на Овертон днес е широко отворен и през него дори най-невъзможните и недопустими идеи, не само могат да бъдат приети от обществото, чрез промяна на неговите ценности и мироглед, но и да бъдат узаконени. А това води до нова идеология, според която различното мнение и позиция не са изконни граждански права, а се третират като дискриминация и език на омразата. Следва предефиниране на понятия като: ценности, свобода, толерантност, справедливост, равенство, многообразие, брак, семейство, родител. Идентичностите се подменят, свещената дума „майка“ вече има нов прочит, а думи-табута получават своите нови и положителни конотации.

Габриеле Куби очертава с безпощадна прецизност пътя, по който се движим:

„Правилно е да изживяваш всичките си инстинкти, без да размишляваш. Погрешно е да им поставяш граници.“

Какво обаче се случва с човешките права, ако няма граници? Трябва ли една голяма част от обществото да е безправно, за да гарантира липсата на граници на останалите:

„Опасността от обезценяване на правата на човека вижда дори британският премиер Дейвид Камерън, въпреки че иначе подкрепя правата на ЛГБТИ. На 25 януари 2012 г. той говори пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за проблема, който вълнува много държави-членки: Изопачава се идейната концепция за правата на човека. В резултат на това за твърде много хора самата представа за тези права е в опасност да се хлъзне от нещо благородно към нещо, което е дискредитирано – и това би трябвало дълбоко да ни вълнува. А когато противоречивите съдебни решения засенчват добрата и търпелива дългосрочна работа, която е била извършена, това не само не говори добре за работата на Съда, но се отразява и пагубно върху подкрепата за човешките права. Съдът не може да си позволи да загуби доверието на хората в Европа.“, пише Куби.

Някога думата еманципация e означавала нещо като освобождаване. Еманципацията от нашата природа може да означава само освобождаване от самите нас. Идеята за политическа свобода e била родена в Древна Гърция и първоначално е означавала да се позволи на хората да живеят по обичайния за тях начин. Oнзи, който e пречeл на хората да правят това, който e искал да ги „превъзпита“, е бил тиранин. Тази книга е точно за такава тирания. Габриеле Куби смело показва как нашата свобода е застрашена от една антихуманна идеология. Тя заслужава благодарността ни, защото със своята книга ни просвещава.“.

Роберт Шпеман

Бих определил книгата като пророческо свидетелство на една „аскетическа социология“, която изследва пътя на тази културна революция от освобождаването на сексуалността до раждането на джендър идеологията и налагането ѝ като нов тоталитаризъм. Казвам „аскетическа“, защото наред с професионалния социологически анализ, удивителна фактография и неоспорими аргументи, в нея проговаря и една особена християнска диакритичност (способност за различаване, разсъдителност), която прави възможно промислянето на екзистенциалния трус, предизвикан от тази революция.“ 

Свилен Тутеков

Габриеле Куби е съвременна Жана д’Арк,… пробуждаща съвестта на едно поколение. Пишейки с пълна яснота, в „Глобалната сексуална революция“ тя ни дава цялостно разбиране на войната за бъдещето на човечеството, която се разпространи с удивителна скорост по света.“

Майкъл Д. О’Брайън

За поръчки от издателството: фондация „Покров Богородичен“, издателство „Омофор“, бул. Черни връх 68, София 1470, тел. 0886 149 991, Ивайло Недков;

За онлайн поръчки от сайта на издателство „Омофор“: ТУК>>>

За онлайн поръчки от ателие – книжарница „Къща за птици“: ТУК>>>

+359 2 9871655 omophor@gmail.com
В работни дни
от 10.00 до 18.00 ч.