Книжарница

До изгонените от Рая. Мисионерски писма

7.20лв.14.40лв.

СЕП: VZFR0004 Категория: Етикет:

Описание

В изданието със заглавие „До изгонените от Рая“ в епистоларна форма сръбският светец и даровит църковен отец Николай Велимирович наставлява всеки един обърнал се към него с личния си въпрос и търсене.  Св. Николай е бил голям приятел на българите и България, радетел за помирение и топло приятелство между балканските народи. За православния свят той е едно от големите светила на богословието и православната духовност на нашето съвремие.

Из книгата

ДО ЕДНА ЖЕНА, ИЗМЪЧВАНА ОТ ТЕЖКА СКРЪБ

  Пишеш, че те гнети някаква непреодолима и необяснима скръб. Тялом си здрава, къщата ти е пълна, но сърцето – празно. По-точно сърцето ти е изпълнено с мрачно униние. Принуждаваш себе си да посещаваш забави и веселби, но това още повече увеличава скръбта ти.

Внимавай много, това е опасна болест. Тя може напълно да умъртви душата ти. Такава скръб Църквата смята за смъртен грях, понеже, според апостола, има два вида скръб: скръб, която е по Бога и произвежда покаяние за спасение, и световна скръб, която докарва смърт. Очевидно твоята скръб е от втория вид.

Скръбта по Бога обхваща човека, когато той си спомня за своите грехове и се кае, и вика към Бога. Или когато някой тъгува заради греховете на други хора. Или когато някой има ревност за вярата Божия и с тъга вижда как хората отпадат от нея. Такава скръб Бог обръща на радост. За това е говорел Павел, описвайки апостолите и всички истински служители Христови: огорчават ни, а ние винаги сме радостни.Радостни са, защото чувстват силата и близостта на Бога и получават утеха от Него. Така казва и Псалмопевецът: Спомних си за Бога и се зарадвах.

 Скръбта на светците прилича на облаци, през които сияе слънцето на утехата. А твоята скръб прилича на слънчево затъмнение. Сигурно имаш много дребни грехове и прегрешения, които си считала за незначителни, за които не си се покаяла и които не си изповядала. Като някаква стара паяжина те са омотали сърцето ти и са направили гнездо за тази голяма скръб, която злите демонски сили със злорадство подклаждат в теб. Затова прегледай целия си живот, изпитай безпощадно себе си и изповядай всичко. Чрез изповедта ще очистиш и проветриш дома на душата си. И в теб ще нахлуе свеж и здрав въздух от Божия Дух. След това започни храбро да вършиш всичко, което е добро. Започни, да кажем, с милостиня в името Христово. Запомни – в името Христово. Христос ще види и ще почувства това, и скоро ще ти дари радост. И то такава неизказана радост, която само Той дава и която никаква тъга, мъка или демонска сила не може да помрачи.

Чети Псалтира. Това е книга за скръбни души, книга на утеха.

Господ нека скоро да те зарадва!

Изтеглете или разгледайте демонстративен файл на електронната книга:

„До изгонените от Рая. Мисионерски писма“ във формат *.pdf от тук
„До изгонените от Рая. Мисионерски писма“ във формат *.epub от тук

Издателство Омофор

Допълнителна информация

Тегло 0.600 кг
Издател

Автор

Превод от сръбски

Диляна Иванова

Година на издаване

2012

Формат

23.5/16.5

Корици

Меки

Страници

496

ISBN

978-954-2972-09-9

Вид на книгата

e-Книга, Книжно тяло

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „До изгонените от Рая. Мисионерски писма“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × four =