Книжарница

Изкуството на иконата

6.00лв.12.00лв.

богословие на красотата

СЕП: BLBC00110 Категория: Етикет:

Описание

Книгата започва с библейската и светоотеческа визия за красотата и от тази позиция разглежда съвременните течения в изкуството. Продължава с богословието на иконата, в която човешката личност се уподобява на тайството на Светлината, където историята е вече начертана във вечността. Последната част на книгата съдържа коментари върху десет икони – от шедьовъра на Рубльов до Новгородския Ангел на Премъдростта. Така авторът ни води от тайната на Светата Троица, източника на жертвената любов, към тайната на Премъдростта, която превръща Троицата в свещено място на нашето обновено битие и влиза в нас като неотделимо от личността ни знание, в което сърцето е обхванато от огъня на красотата.

alt

Авторът е представител на поколението руски православни богослови, творили на Запад и преди всичко за неправославния читател. С това се обяснява  и честото позоваване на западната култура и реалност. Това е едно от предимствата на книгата: светската култура получава оценка в светлината на „богословието на красотата” и едва след това авторът разкрива богатството на православната икона, като за целта прилага богат светоотечески и богословско-философски материал. Задълбоченият анализ на отделните иконографски сюжети свидетелства за вкоренеността на мислителя в Преданието и неговата дълбока църковност, когато богословската мисъл и живот според вярата са едно цяло.

Книгата би била полезна не само за изкуствоведите и иконографите. Тя дава възможност на българския читател да се запознае с ярък представител на руската религиозна мисъл на XX век, с проникновеното разбиране за всеобхватността на темата за църковното изкуство, изразила въпросите за битието, космологията, църковната символика и  нестихващия копнеж на човека по неописуемата красота на Небесния Йерусалим.

Изтеглете или разгледайте демонстративен файл на електронната книга:

„Изкуството на иконата – богословие на красотата“ във формат *.pdf от тук
„Изкуството на иконата – богословие на красотата“ във формат *.epub от тук

Издателство Омофор

Допълнителна информация

Тегло 0.240 кг
Издател

Автор

Година на издаване

2011

Формат

21/14

Корици

Меки

Страници

356

ISBN

978-954-2972-01-3

Вид на книгата

Книжно тяло, e-Книга

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Изкуството на иконата“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

one × one =