Книжарница

Наръчник за адаптиране на библейски текстове за деца в предучилищна възраст

Original price was: 19.00лв..Current price is: 15.20лв..

Налично

Описание

Предложеното на вниманието на читателя изследване е сериозен научен труд, насочен както към специалистите и преподавателите в областта на предучилищната педагогика, така и към всеки, който проявява интерес към началното образование и възпитание на децата. Това изследване е явление в областта на педагогиката в нашата страна, защото успешно съвместява научното познание и методи с въпросите на християнската вяра, нравствеността и техния произход – Божието откровение, съдържащо се в Свещеното Писание. Умението то да се предаде на децата по разбираем за тях начин напълно съответства на думите на Иисус Христос Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете“ (Лука 18:16).

Предложеното изследване в своята теоретична страна ясно настоява на децата в предучилищна възраст, т.е. в детските градини, да се предлагат правилно изградени ценностни ориентири. За целта авторката ползва като примери библейски разкази (наративи), които са основни стълбове, върху които стъпват християнското учение, европейската и родната ни култура. В тях е вплетена цялата ни история, национален манталитет и народностният ни етос. В постигането на своите цели този педагогически модел, настоява авторката, е необходимо постоянно да надгражда знанието, което се предлага на децата, с възпитанието. Това е духовното знание, което залага темелите на техните личности, а по такъв начин помага и за изграждането на добра ценностна система в обществото.

В практическата страна на своето изследване авторката основно стъпва на педагогическата методология, но веднага след това – на библейската херменевтика и текстология. За това помага и много добрата ѝ богословска подготовка. За да обоснове правилността на своя анализ, тя използва педагогически експеримент в детска градина с група деца, навършили шестгодишна възраст, в продължение на една година. Резултатите, които се получават в края на експеримента, дават много добри, положителни резултати. Те са следствие от добрия избор, систематизация и приспособяване на библейските разкази до такова състояние, което дава възможност децата да разбират съдържанието им по възможно най-добрия начин.

Илиана Димова е успяла чрез това изследване да предложи особено навременно и необходимо пособие, което е поднесено по разбираем и същевременно професионален начин. Синтезът, който тя осъществява между педагогическата и библейско-богословската методология, е в помощ на учителя умело да съчетае библейските разкази с тяхната нравствена сила и с педагогическите изисквания на съвремието.

Проф. д-р Димитър Попмаринов

© Юлия Станкова, изображение на корицата, ‚‚Усмивката на Сара”, фрагмент

© Издателство Омофор, 2022 г.

Допълнителна информация

Тегло 0.372 кг
Автор

Корици

Меки

Редактор(и)

проф. д-р Димитър Попмаринов

Формат

140/210

ISBN

978-954-2972-90-7

Вид на книгата

Език

български

Страници

300

Издател

Година на издаване

2022

Отзиви

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за „Наръчник за адаптиране на библейски текстове за деца в предучилищна възраст“

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten − 2 =