“Православната вяра и живот“ – покана към всички, които търсят Бога и общението с Него

“Православната вяра и живот“ – покана към всички, които търсят Бога и общението с Него

Затрупани от информация, обградени с технологии, достъпващи до огромни масиви от наука и знание – успяваме ли да разпознаем Божия призив и да му отговорим?

Книгата на отец Стоян Чиликов “Православната вяра и живот“ („Омофор“, 2012) е своеобразна покана към всички, които искат да разберат православната вяра, да вкусят от нея, за да отговорят на Божия призив към човешкото сърце. Тя въвежда читателя в основни вероучителни истини на православната християнска вяра, дава ясни и изчерпателни разяснения за църковните тайнства и литургията, онагледява духовния опит и борбата със страстите, обяснява блаженствата и църковните празници.

Авторът – отец Стоян Илиев Чиликов е свещеник в храм “Св. Георги” в кв. Дървеница, София, доцент при катедрата по Теология на Философско-историческия факултет на ПУ “Паисий Хилендарски”. Специализирал е в Московската духовна академия, Латеранския университет в Рим и в Солунския университет “Аристотел”.

“Християнската вяра не се отъждествява с религията. Вярата в Христос е нещо повече от религия и в известен смисъл различно от нея. Тя е Божествено откровение и е свръх всяка религия, над всяка религия, извън всяка религия”, пише отец Чиликов и с това важно уточнение започва своето обследване на християнството – в истините на православната вяра и духовност, в живота на християните в Христос.

Колкото и привидно позната да е парадигмата на Православието, познаването и изучаването именно на връзката между догмат, етика и богослужение водят до онова дълбоко разбиране, осъзнатост и укрепване на християнските добродетели. Истините на вярата не са теоретични формули и постулати, а се раждат от нашия опит в Христос и затова е необходимо да се усвояват пак с помощта на нашето искрено, непосредствено и лично общуване с Христос в Църквата, пише отец Чиликов:

„Всички християни сме призвани да бъдем подражатели на Господа и на светиите, които с живота и със смъртта си ни учат как да вярваме и да живеем в Христос. Всички сме ученици на Христос, членове на Неговото тяло. Единственото, което трябва да правим, е да допуснем Божията благодат да осветява волята ни, чувствата ни, душите и телата ни“.

Участието в тайнствата на Църквата, молитвата, аскезата, целият духовен живот на християните трябва да стават в простота, радост и любов, категоричен е отец Стоян Чиликов. Затова и в книгата си методично, изчерпателно и достъпно разглежда Тайнствата на Църквата и обяснява свещенодействията. Особено внимание отделя на молитвата като сърцевина на християнския живот и „майка на добродетелта”. Не за нейната външна форма, а за онова най-искрено и дълбинно извиране от сърцето, което неминуемо води до възрастване в духовния живот, говори авторът и припомня, че не съществува каквото и да било противопоставяне на вътрешната, лична молитва с общата църковна молитва:

„Вътрешната, лична молитва на християните в храма прераства в една обща, съборна молитва. Моли се цялата църковна общност за всички и за всичко. И тази молитва на единодушие и съгласие е по-силна от отделната лична молитва, както пламъкът на всички свещи заедно е много по-силен от пламъка на свещта, която гори сама. Личните проблеми на християните, техните лични нужди, радости, скърби, просби, стават общи нужди, общи скърби, радости и молитви. Молитвата прави християните едно тяло, което заедно живее, расте и се развива“.

Да се научим да се молим, призовава отец Чиликов, за да разберем чрез опита си как от богообщението, от Литургията се раждат истините на вярата и как от нея се ражда християнският етос, православният начин на живот.

За да имаме истинско и пълноценно общение с Бога обаче това трябва да стане без насилване и принуда:

„Когато човек обича истински някого, той прави всичко за него. И го прави просто, спокойно, без насилване. Така и в духовния живот трябва да се подвизаваме „просто и леко, без насилване”. Христос говори ясно в своето новозаветно учение за царството небесно, че бива насилвано и насилници го грабят. Това е пътят на аскезата, на самолишението заради Христос, на насилването на човешкото естество. Той не е цел, а път; и по-безопасно е да изберем пътя на любовта, да потърсим Бога, да жадуваме за любовта Му и за общението с Него“.

За поръчки от издателството: фондация „Покров Богородичен“, издателство „Омофор“, бул. Черни връх 68, София 1470, тел. 0886 149 991, Ивайло Недков.

За онлайн поръчки от сайта на издателство “Омофор”: ТУК>>>
За онлайн поръчки от ателие – книжарница „Къща за птици“: ТУК>>>

Текст: Зарина Василева