Издателство „Омофор“ представя едни от най-търсените си издания вече и в електронен формат

Издателство „Омофор“ представя едни от най-търсените си издания вече и в електронен формат

Едни от най-търсените заглавия от каталога на издателство „Омофор“ вече са достъпни и в електронен формат.
„Кръстен съм, но дали съм обърнат към Бога“ („Омофор“, 2018) от митрополит Антоний Сурожки е онзи духовен наръчник, от който всеки, който иска да се обърне към Бога или вече е поел по духовния си път, има нужда.
Сборникът е четвъртото заглавие под авторството на митрополит Антоний в каталога на издателство „Омофор“ след книгите „Началото на молитвата“, „Бракът като подвижничество“ и „Молитвата и животът“. Преводът от руски е на Евгения Николчева, а редактор е Венета Дякова.
Особено деликатно митрополит Антоний осветява онези тъмни коридори в човешката душа, които могат да поведат в грешна посока дори и „най-дисциплинираните“ вярващи.
Митрополит Антоний формулира най-важния въпрос, който следва да си задава всеки православен християнин: Каква е вярата ми сега и как аз откликвам на Божите думи, Христов ученик ли съм, или само наблюдател?
Според него Светото Кръщение е дар на доверие, към което трябва да се отнасяме с отговорност, а не с пренебрежение:

„Има една стара мисъл, че не лишаването от Тайнството, а пренебрежението към него ни отнема благодатта. Човек, който е кръстен, без каквото и да било намерение да се кръсти, който е кръстен едва ли не просто „защото не е куче“, не се променя от това. Може би така в него се влага зрънцето на вечния живот, но точно както в Христовата притча за сеяча, това зрънце пада или между тръни, или край пътя, или на камък и не принася никакъв плод.“

За онлайн поръчки от сайта на издателство “Омофор”: ТУК>>>

За онлайн поръчки от сайта на книжарница „Къща за птици“: ТУК>>>

„Остават само делата на любовта“ (2017) е шестата книга на изтъкнатия сръбски психиатър и християнски мислител Владета Йеротич, която излиза на български език от издателство „Омофор“.
Сборникът включва тридесет статии, обособени в три тематични раздела, но обединени под общ надслов, за който самият автор споделя: „Спрях се на заглавието „Остават само делата на любовта“ с дълбоката християнска убеденост – и преживяна, и осъзната, че наистина е така, и сега, и в другия свят.“
Учен, психолог, богослов, психотерапевт, Владета Йеротич посвещава целия си живот на най-съкровените душевни скърби и духовни търсения, за да изведе онези психологически истини, които отново ще съберат отдалечилия се човек с Бога, като най-прекият път към това, разбира се, е любовта.
Няма област от психологията и религията, няма човешки проблем или социално предизвикателство, няма болка и терзание, което Йеротич да пренебрегва в своите текстове. Нещо повече – те не са просто мъдри мисли на един ерудиран и душевно богат, вярващ човек, а са подплатени със задълбочени изследвания в множество научни полета и в контекста на православната вяра. В тях няма назидание и обвинения, няма диагнози и присъди. Те са човешки, топъл разговор, мъдър съвет и смирено, ненатрапчиво посочване на правилната посока.

„Когато, макар и само веднъж в живота, сме почувствали дъха на Божията любов и сами сме извършили за хората дело на любов, дело без остатък, което значи и без сянка от помисли за награда (все едно дали в този, или на онзи свят), със сигурност сме видели, че само любовта си заслужава и че само това, което е извършено от любов, остава завинаги. Затова добре е казано, че пробен камък за всяко истинско дело или казана дума е въпросът: от любов ли са вдъхновени? Ако човек само веднъж би могъл да види колко напразна е по-голямата част от неговия труд, когато не е воден от любовта, би бил много по-малко суетен и не така безплоден в нещата, които прави.“

За онлайн поръчки от сайта на издателство “Омофор”: ТУК>>>

За онлайн поръчки от сайта на книжарница „Къща за птици“: ТУК>>>

Текст: Зарина Василева