Премиера на книгата „Да бъдем тук“ от Александър Шмеман: ВИДЕО

Премиера на книгата „Да бъдем тук“ от Александър Шмеман: ВИДЕО

В рамките на тазгодишното издание на Пролетния панаир на книгата се състоя премиерата на „Да бъдем тук“ от Александър Шмеман. Редакторът Венета Дякова, преводачът Елена Папучиева и Ангел Карадаков, редактор в сайта „Добротолюбие“ представиха най-новата духовна ценност в каталога на Издателство „Омофор“.
Събитието откри модераторът Ралица Кръстева, като изказа благодарността на екипа към сина на протопрезвитер Александър Шмеман – Сергей Александрович Шмеман, на издателството на Православния Свето-Тихоновски хуманитарен университет за подкрепата и предоставените права за това издание, както и на фондация „Комунитас“.

Ангел Карадаков изтъкна, че Александър Шмеман е помогнал на мнозина да навлязат във вярата, а в книгите му и до днес се търсят отговори на различни въпроси. Той подчерта и трудността на преводите на богословски текстове, за които се изисква много майсторство, внимание и ревност.
„Фактът, че текстовете на отец Александър придобиха изключително голяма популярност в „Добротолюбие“, доказва нуждата на православния християнин от духовници като отец Александър, чрез които да получава посока и напътствия“, каза Ангел Карадаков, като в подкрепа на това, цитира думите на Александър Шмеман:

„За да стана истински човек, трябва не само да съзрея, но и да остана верен на детството си и на онези неща, които са толкова лесно постижими за едно дете, но по-късно биват отнети от зрелия живот. Какво е това? Отговорът е прост и се състои от една дума: вяра.“

Елена Папучиева сподели колко силно е била докосната още от първия текст на отец Шмеман, както и за голямото желание, радост и отговорност, с които е работила върху превода и предизвикания интерес към живота на отец Александър Шмеман. Тя изрази надеждата книгата да донесе поне толкова радост на читателите, колкото е донесла на нея самата.
„Да се съберат беседите в този вид е плод на огромен труд“ – така Ралица Кръстева анонсира неуморната работа на именития редактор Венета Дякова, която заедно с прот. Божидар Маринов съставят изданието.
Венета Дякова изтъкна като истински духовен подвиг устойчивостта на отец Шмеман в продължение на 30 години да произнася своите беседи всяка неделя, без изключение.

„Първо заобичвам автора и след това произведението, защото обичта към автора ме зарежда с едно вътрешно греене. Така заобичах Александър Шмеман още преди десетина години и тази обич се е съхранила до днес“, сподели г-жа Дякова.

По думите ѝ, патосът като стил и изказ, като апломб, като страдание и изстрадване е това, което особено силно трябва да осмислим, четейки Шмеман.
„Господи, добре ни е да бъдем тук!“ – този така възторжен призив, благодарение на Илиана Александрова, обуславя и въздействащото заглавие на българското издание, разкри още Венета Дякова.
С един от най-картинните и вълнуващи откъси от книгата завърши премиерата, която спокойно може да бъде наречена безценен разговор с близки приятели, както определят и самите беседи на протопр. Александър Шмеман:

„Религията е призив да поставим душата си, нашата същност в центъра на живота си. Религията е грижа за душата и няма защо да се срамуваме от това, защото човек не притежава нищо по-ценно.“

Вижте целия разговор във видеото.

Текст: Зарина Василева