„Атеистичните делюзии“ на Дейвид Бентли Харт – блестяща защита на християнството в епохата на мрака

„Атеистичните делюзии“ на Дейвид Бентли Харт – блестяща защита на християнството в епохата на мрака

Дейвид Б. Харт

Човек би помислил, че за най-страстните противници на религията са настъпили шеметни дни: едва ли някога за тях е имало друг така опияняващо обещаващ момент… Никога досега условията в света на книгопечатането не са били дотолкова благоприятни за пламенни тиради срещу религията… Никога досега медиите или печатът не са били дотолкова гостоприемни за журналисти и биолози, за незначителни философи и моралисти-аматьори, гордо и заплашително размахващи своите бакалавърски дипломи, за романисти и за (най-нужните от всички) филмови актьори, горящи от нетърпение да изобличат диващината на вярата, френетично да разгласят собствените си тревоги от заплахата от нова „теокрация“ и да възхвалят добродетелта на духовното разочарование пред всички онези, които биха проявили мъдростта да им обърнат своето внимание.

Дейвид Бентли Харт нарича „Евангелие на неверието“ първата глава на своята книга „Атеистичните делюзии. Християнската революция и нейните модерни врагове“ („Омофор“ 2020), в която изобличава съвременните атеисти в тяхната крайност и безцеремонност. Новият атеизъм има за цел единствено да изопачи християнската доктрина, да изкриви смисъла и значението на вярата, и в крайна сметка да принизи мислещия, интелигентен и вярващ човек. Новите атеисти не са онези търсещи, съмняващи се изследователи и мислители, които рано или късно осъзнават опасността от своите атеистични презумпции. Новите атеисти са хората, търсещи единствено популярност и разчитащи на сензации, за да прокламират своите непоследователни и нелогични съждения срещу вярата.

За разлика от тях обаче Дейвид Бентли Харт има солидна основа, върху която изгражда своя опустошителен отговор на все по-ожесточените им атаки срещу християнството. Православен философ, богослов и писател, Харт е публикувал трудове в областта на изкуството, литературата, религията, философията и политиката, защитава бакалавърска степен по изкуства в университета в Мериленд, магистър е по философия в университета в Кеймбридж, магистър по изкуства и доктор по философия в университета във Вирджиния. Сред успехите му е и наградата „Майкъл Рамси“ именно за „Атеистичните делюзии“, връчена му лично от архиепископа на Кентърбъри Роуан Уилямс.

Самата Модерност обаче е идеология – широко разпространена и чудовищно могъща, която повечето от нас сме възприели на много по-дълбоко равнище на мисълта и на убеждението, отколкото отегчително опростенческите митове на марксизма някога са успели да се утвърдят.

С изключително интригуващи и добре аргументирани доказателства, Дейвид Бентли Харт очертава мрачната картина на съвременния прочит на историята – целенасочено фалшифицирана, за да постави християнството в най-лошата възможна светлина. С ясния си и достъпен стил на писане, чрез който дори сложните философски теории и множеството исторически факти са достъпни за обикновения читател, Харт ерудирано и категорично развенчава новите атеистични митове.

Колкото и да е печално обаче, хората, които формират историческото съзнание на времето, в което живеят, не са сериозните историци. Най-общо казано, това са лошите автори на популярна история. Историческите легенди, които те преповтарят или които измислят, митовете, които те увековечават, и опростяванията, които насърчават, са това, което допринася за формирането на начина, по който повечето от нас виждат миналото. Колкото и прилежно старателният и педантичен до безумие академичен черноработник да би се трудил над своите най-добросъвестно проучени и изчерпателно документирани томове, нищо от онова, което той ще публикува, няма да се радва дори и на частица от популярността на който и да било небрежно съставен (но за сметка на това понякога пищно илюстриран) пасквил, отрупващ предните щандове във веригите книжарници и устойчиво задържащ се на средните позиции в класациите на бестселърите.

Изкривяването на истината, неубедителните доводи, търсенето на сензационност с единствена цел принизяване на християнските ценности – това са едни от най-явните грешки на новия атеизъм. Харт успява по блестящ начин да защити християнството и неговата стойност за съвременното общество, като красноречиво илюстрира последиците от неговия упадък. Нещо повече, той развенчава най-разпространените хипотези на съвременния атеизъм – взаимовръзката между религията и насилието, принизяването на християнските мислители и интелектуалци в сравнение с езическите, извеждането на научната революция като плод на светски, а не на християнски светоглед и пр., като им се противопоставя с брилянтен исторически разказ за християнството и неговото послание за човешко милосърдие като най-революционното движение в цялата западна история.

За своя задълбочен, научно аргументиран, добре поднесен анализ на исторически данни, философски теории и цялостната християнска, морална парадигматична революция, с която християнството трансформира света в годините на своето съществуване, Дейвид Бентли Харт съвсем заслужено си печели прозвището: „един от най-очарователните християнски мислители на съвремието“.

Книгата е достъпна на български език, благодарение на издателство „Омофор“, по инициатива на анонимен дарител, както и с помощта на Анна Димова, Владимир Илков, Даниела Артинян, Евгени Неделчев и Пламен Иванов.

За поръчки от издателството: фондация „Покров Богородичен“, издателство „Омофор“, бул. Черни връх 68, София 1470, тел. 0886 149 991, Ивайло Недков.

За онлайн поръчки от сайта на издателство “Омофор”: ТУК>>>
За онлайн поръчки от ателие-книжарница „Къща за птици“: ТУК>>>

Текст: Зарина Василева