Просто вярвайте – сборник със сто и една християнски притчи и сказания

Просто вярвайте – сборник със сто и една християнски притчи и сказания

cover.inddВ книжката джобен формат ще откриете притчи и мисли на свети отци, старци и християнски философи за смисъла на живота, за вярата, молитвата, смирението и любовта.

  • Година на издаване: 2015
  • Брой на страници: 140
  • Корици: меки
  • Цена: 6 лв.
  • Размери: 11×15
  • ISBN: 9789542972433

 

За поръчки: Фондация Покров Богородичен, Бул. Черни връх 68, София 1470, тел. (02) 9871655, моб. 0886 149 991, Ивайло Недков

Из книгата

Притчата често служи за пряко наставление –  религиозните или морални поучения се възприемат най-добре в иносказателна, алегорична форма. По това притчата е близка до баснята, но се отличава по мащаба на обобщението, по значимостта на идеята, която съдържа.

Недостъпните за чувствените човешки възприятия идеи, лишени от зрителен и осезателен образ – защото и Бога, и Царството Небесно не можем нито да видим, нито да обхванем с разума си – притчата прави видими и осезателни.

На пръв поглед – обикновена притча, а понякога така дълбоко се запечатва в душата. И не просто се помни, а действа като невидим ключ. Достатъчно е да го завъртиш в паметта си и по чудесен начин да забравиш за суетата, за всичко временно. И отново се оказваш в пространство, в което така радостно и леко мислиш за Бога, за своето предназначение в света; иска ти се да станеш по-добър и по-чист и да не се разпиляваш за дреболии. Иска ти се просто да вярваш – изцяло да се довериш на Бога и Неговия Промисъл.

 

 

СТАРЕЦЪТ АМФИЛОХИЙ МАКРИС дълги години бил настоятел на манастира „Св. Иоан Богослов” на остров Патмос, основал на гръцките острови манастири, детски приюти и богоугодни заведения.

Мъдрият старец обичал да говори с притчи.

– Христос често идва и чука на вашата врата и вие го каните да поседне в преддверието на вашата душа. После потъвате в работите си и забравяте за Великия Гост. Той чака да се появите, но ако прекалено дълго се забавите, Той става и си тръгва. А понякога сте толкова заети, че Му отговаряте през прозореца. Не намирате време дори да Му отворите вратата.