До изгонените от Рая

До изгонените от Рая

В изданието със заглавие „До изгонените от Рая“ в епистоларна форма  св. Николай Велимирович наставлява всеки един обърнал се към него с личния си въпрос и търсене. Даровитият църковен отец е бил голям приятел на българите и България, радетел за помирение и топло приятелство между балканските народи. За православния свят той е едно от големите светила на богословието и православната духовност на нашето съвремие.

Преводач: Диляна Иванова

  • Година на издаване: 2012
  • Брой на страници: 494
  • Корици: меки
  • Език: български
  • Цена: 18 лв.
  • Размери: 16×23
  • ISBN: 9789542972099

За поръчки: Фондация Покров Богородичен, Бул. Черни връх 68, София 1470, тел. (02) 9871655, моб. 0886 149 991, Ивайло Недков

 

Из книгата

ДО ЕДНА ЖЕНА, ИЗМЪЧВАНА ОТ ТЕЖКА СКРЪБ

            Пишеш, че те гнети някаква непреодолима и необяснима скръб. Тялом си здрава, къщата ти е пълна, но сърцето – празно. По-точно сърцето ти е изпълнено с мрачно униние. Принуждаваш себе си да посещаваш забави и веселби, но това още повече увеличава скръбта ти.

Внимавай много, това е опасна болест. Тя може напълно да умъртви душата ти. Такава скръб Църквата смята за смъртен грях, понеже, според апостола, има два вида скръб: скръб, която е по Бога и произвежда покаяние за спасение, и световна скръб, която докарва смърт. Очевидно твоята скръб е от втория вид.

Скръбта по Бога обхваща човека, когато той си спомня за своите грехове и се кае, и вика към Бога. Или когато някой тъгува заради греховете на други хора. Или когато някой има ревност за вярата Божия и с тъга вижда как хората отпадат от нея. Такава скръб Бог обръща на радост. За това е говорел Павел, описвайки апостолите и всички истински служители Христови: огорчават ни, а ние винаги сме радостни. Радостни са, защото чувстват силата и близостта на Бога и получават утеха от Него. Така казва и Псалмопевецът: Спомних си за Бога и се зарадвах.

 

Скръбта на светците прилича на облаци, през които сияе слънцето на утехата. А твоята скръб прилича на слънчево затъмнение. Сигурно имаш много дребни грехове и прегрешения, които си считала за незначителни, за които не си се покаяла и които не си изповядала. Като някаква стара паяжина те са омотали сърцето ти и са направили гнездо за тази голяма скръб, която злите демонски сили със злорадство подклаждат в теб. Затова прегледай целия си живот, изпитай безпощадно себе си и изповядай всичко. Чрез изповедта ще очистиш и проветриш дома на душата си. И в теб ще нахлуе свеж и здрав въздух от Божия Дух. След това започни храбро да вършиш всичко, което е добро. Започни, да кажем, с милостиня в името Христово. Запомни – в името Христово. Христос ще види и ще почувства това, и скоро ще ти дари радост. И то такава неизказана радост, която само Той дава и която никаква тъга, мъка или демонска сила не може да помрачи.

Чети Псалтира. Това е книга за скръбни души, книга на утеха.

Господ нека скоро да те зарадва!